Torkade blommor på Svartsjö slott

Nu när högsäsongen börjar på Svartsjö slott har jag bytt ut mina perenner och sommarblommor mot torkade blommor. De levande växterna skall ut i rabatterna så dekorationen på slottet är i stället torkade rosor och riddarsporrar. Eterneller är ju "evighetsblommande" så det är väl praktiskt när inte någon ser efter dem varje dag.

Två reportage i HlH trädgård..

Nu finns Hem ljuva hem trädgård nr 5 ute i butik. Två av mina reportage finns med. I ett får ni titta in till en underbar kolonilott full av ljuvliga rosor. Det andra är ett "gör det själv"-artikel om hur man bygger en odlingslåda till grönsakerna.  

Bladlöss och andra småkryp på rosorna?

Rosknoppar med ohyra.
Någon gång under en växtsäsong brukar bladlössen invadera rosor och andra växter. Här kommer tre tips på hur du får bort dem.
  • Spola växten med vattenslangen. Lössen ramlar av och många av dem kommer inte tillbaka till knopparna.
  • Ta på trädgårdshandskarna och kläm ihäl dem med fingrarna.
  • Leta reda på en eller ännu bättre flera nyckelpigor och placera dem vid "matbordet". Nyckelpigor tycker att löss är mums och de äter till och med sköldlöss som annars är svåra att bekämpa.  En enda nyckelpiga äter ca 2000 bladlöss under en säsong.

'Ingrid Bergman' blommar just nu för fullt med maffiga sammetsröda blommar. Här har hon sällskap av stäppsalvia.

Just nu blommar 'Ingrid Bergman' för fullt med maffiga sammetsröda blommor. Här har hon sällskap av den blå stäppsalvian.


Öppettider för Svartsjö slott i sommar

Dagligen kl 12-17: 18 juni - 14 augusti
Helger kl 12-17:  20-21 och 27-28 augusti
Jag kommer att finnas på slottet ibland men inte hela tiden. Hör av er om ni vill träffa mig där så bestämmer vi en tid. Oavsett om vi ses där eller inte så är ni välkomna att besöka min lilla trädgårdshörna i Moderna rummet på slottets övervåning. När ni kommer in i slottet svänger ni vänster och passerar första rummet så hittar ni trappan till övervåningen i rummet därefter.
/Marianne

Fler företag visar upp sin verksamhet på Svartsjö slott

Pernilla Ström ställer ut ett italienskt modernt kök. Hon har också en blogg om Moderna rummet. Där kan ni se vilka fler företagare som ställer ut i Moderna rummet och några av de andra rummen. Kolla gärna.
modernarummen.wordpress.com


Jag finns på Svartsjö slott i sommar - Välkomna ditÄntligen har det vackra Svartsjö slott öppnat dörrarna igen. 1700-tals atmosfären är tillbaka. I sommar är slottet fyllt av konst och hantverk, musik och evenemang. Ta gärna en fika i caféet eller följ med på en guidad tur. Och glöm inte att komma och träffa mig.Mig hittar ni oftast i det "rosa" rummet på övervåningen, eller det moderna rummet som vi kallar det i sommar. Där har jag en liten utställning med mina egendesignade och egentillverkade möbler och trädgårdsföremål.

Den här pilspaljen har jag kallat Morticia. När jag gjorde den inspirerades jag av Familjen Addams stol. Den som mamman Moricia brukade sitta i. När jag senare kollade hur deras stol såg ut så visade det sig att min minnesbild och verkligheten inte helt stämde överens :)
Den stora gladflaskan är märkt "Finlands bryggerier". Både den och det lilla bordet med ett dansande 1700-talspar är köpta på loppis. De rödbladiga växterna är alunrotar (alumrötter? -  vad nu pluralis av alunrot kan heta !?) Hechera 'Plum Pudding'.

/Marianne

 


RSS 2.0