Temperaturmätare

Utanför mitt köksfönster står en rododendron och väntar på våren, precis som jag. Varje morgon vid frukosten tittar jag ut på den och försöker gissa utetemperaturen. Är det kallt ute drar rododendron ihop sina blad och fäller ner dem mot stjälkarna. Är det plusgrader ute sträcker den ut bladen och reser upp dem igen. En riktigt trevlig termometer. 
Från vänster till höger: -7 grader, -3 grader och 0-gradigt.  

Dags att så perenner

En del frön tar god tid på sig att gro. I år ska jag göra ett litet experiment som jag inte gjort tidigare. Jag ska prova att så perennfrö nu i början av februari och sätta ut dem i snön. Går allt som jag vill så gror de till våren.  
Först fyller jag krukorna med såjord, trycker till lätt och duschar jordytan med en sprayflaska. Sedan sprider jag ut mina perennfrön på den fuktiga jorden och märker upp krukorna med namnlappar. Gör man inte det på en gång så blandar man ofelbart ihop de små krukorna. Jätteverbenans fröer är mörkergroende så de måste täckas av ett tunt lager jord för att kunna gro. En del frön är ljusgroende, tex buskvallmo, blodalunrot och pampasgräs, och ska inte täckas alls utan bara läggas på ovanpå den fuktiga jordytan. Ytterligare en kategori av frön mår bra av att täckas med ett tunt lager grus eller perlit (som är ett vitt vulkansiskt material). Det minskar risken att jordytan torkar. På såanvisningarna på fröpåsen står det vilka fröer som ska täckas eller inte. 
   Nu åker hela lådan ut i kylan. Jag ställer min låda på norrsidan lite skyddat mot huset så att vårsolen inte väcker upp fröna för tidigt. Och så på med snö så att krukorna täcks. Snön isolerar under vintern och kommer att ge krukorna fukt när den smälter. Det är viktigt att lådan som krukorna står i släpper igenom regnvatten så att fröna/plantorna inte drunknar till våren. Det här blå plastlådan är en champinjonlåda som är perfekt för ändamålet. Nu är det bara att hålla tummarna att inga smådjur äter upp mina frön innan de gror. 
 

Pressrelease

I fredags presenterades min nya bok "Stora boken om trädgårdsprojekt" för pressen tillsammans med ett 20-tal andra nya trädgårdsböcker från Bonnier fakta, Ica bokförlag, Natur & kultur, Norstedts och Semic. Ca 100 journalister var inbjudna till Ulriksdals slottsträdgård där varje författare fick några minuter på sig att svara på konferencier Carina Nunstedts frågor. Jag var först ut på podiet tillsammans med de etablerade och välkända trädgårdsprofilerna Peter Englander och Torsten Wallin. Det var minst sagt pirrigt. En del av böckerna fanns redan färdigtryckta men min bok kommer inte från tryckeriet förrän i slutet av februari. Som tur var hade marknadsavdelningen på Bonnier Fakta tagit fram ett demoexemplar så det alla ändå fick möjlighet att bläddra lite i boken även om det inte var äkta vara.  

 

 

 


RSS 2.0